Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Türkiye Rusya İşbirliği Araştırma ve Uygulama Merkezi

Beyaz Rusların Gelibolu’ya Sığınmalarının 100. Yıldönümü Törenle Anıldı.

TURUSIA’ nın da katkılarıyla Beyaz Rusların Gelibolu’ya gelişinin 100. Yıldönümü COVID-19 pandemisi nedeniyle sade bir anma töreni ile hatırlandı.

22 Kasım 2020…Tam yüzyıl önce Rusya’dan ayrılmak zorunda kalan 30 bin misafir, Kırım üzerinden deniz yoluyla Gelibolu’ya ulaşmıştı. Gelibolu, bu zorunlu göçün misafirlerine kucak açtı ve örnek bir insani dayanışma ile her türlü zorluğun üstesinden geldiler. Gelibolu’nun bu zorunlu misafirleri ayrıldıktan sonra Gelibolu’yu asla unutmadılar; Gelibolu Mucizesi ve Gelibolu kardeşliği olarak adlandırdıkları bu geçmişlerinden her zaman şeref duydular.  

Gelibolu’da hastalıklar, soğuk ve açlıkla mücadele eden Ruslar, Gelibolu’dan ayrılırken geride 342 kişinin gömülü olduğu bir mezarlık ve anıt bıraktılar.

TURUSIA’nın da katkılarıyla Beyaz Rusların Gelibolu’ya gelişinin 100. Yıldönümü COVID-19 pandemisi nedeniyle sade bir anma töreni ile hatırlandı. Geçtiğimiz günlerde ise Gelibolu’daki Rus anıtı çevresindeki yollara, 100. Yıldönümü anısına 100 ağacın dikimi gerçekleştirilmişti.

Düzenlenen sade törene Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi TURUSIA (Türkiye Rusya İşbirliği Araştırma ve Uygulama Merkezi) yönetimi, Gelibolu Belediye başkanı Mustafa Özacar, Ankara Türk Rus Dostluk Evi yönetimi, Kırım Tatar Kültür Dernekleri Federasyonu genel başkanı ve Kırım Kalkınma Vakfı başkanı Ünver Sel, Afyon Eski Milletvekili Müjdat Kayayerli ile Gelibolu’da yaşayan Ruslar katıldılar.

Törende, Gelibolu Belediye başkanı Mustafa Özacar, ÇOMU TURUSIA müdürü Prof. Dr. Vedat Çalışkan, Kırım Tatar Kültür Dernekleri Federasyonu genel başkanı Ünver Sel, Ankara Türk Rus Dostluk Evi yöneticisi Erol Uğurlu katılanlara hoşgeldiniz diyen kısa konuşmalar yaptılar. TURUSIA müdürü Prof. Dr. Vedat Çalışkan yaptığı konuşmada “iki ülke Gelibolu’daki tarih ve geçmişi ile gurur duymaktadır. 100 yıl önce burada sonsuz istirahate bırakılan misafirlerin anısı, 100 yıl sonra iki toplumun mensuplarını hala bir araya getirme gücüne sahip. Misafirlerimiz sonsuza kadar huzur içinde dinlensin, burada temelleri atılan Gelibolu Kardeşliği düşüncesi sonsuza kadar yaşasın” dileğinde bulundu.

Anıta çelenk ve çiçekler bırakılmasını müteakiben Moskova Kilisesi papazı Yury Sergeev tarafından dua edildi. Anıtın salonundaki anı defterinin imzalanmasının ardından misafirlerden oluşan bir heyet Gelibolu Belediye başkanı Mustafa Özacar’ı makamında ziyaret ettiler.

TURUSIA müdürü Prof. Dr. Vedat Çalışkan’a 100. Yıldönümü anma etkinliklerine katkıları nedeniyle, Rusya Federasyonu Uluslararası İşbirliği Federal Ajansı Ankara Temsilciliği tarafından teşekkür plaketi takdim edildi. Kırım Tatar Kültür Dernekleri Federasyonu genel başkanı Ünver Sel ile Afyon Eski Milletvekili Müjdat Kayayerli de Prof. Dr. Çalışkan’a 100. Yıldönümü hatırası olarak “Mustafa Kemal'in Batı Cephesi'ni denetleme gezisindeki davetine katılan Sovyet elçisi Aralof ve Azerbaycan elçisi Abilof ile Afyon-Çay hattında çekilen 28 Mart 1922 tarihli fotoğrafı” hediye ettiler.