Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Türkiye Rusya İşbirliği Araştırma ve Uygulama Merkezi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Türkiye Rusya İşbirliği Araştırma Merkezi (TURUSIA) tarafından hazırlanan "Gelibolu 1921-Türk Rus Gelibolu Kardeşliği 100 Yaşında" adlı kitabın tanıtımı ve fotoğraf sergisinin açılışı,

Araştırma Merkezimizde Prof.Dr. Vedat Çalışkan ve Prof.Dr. Aydın Ibrahimov tarafından hazırlanan kitabın tanıtımı ve fotoğraf sergisinin açılışı Gelibolu’da yapıldı.

Araştırma Merkezimizde Prof.Dr. Vedat Çalışkan ve Prof.Dr. Aydın Ibrahimov tarafından hazırlanan kitabın tanıtımı ve fotoğraf sergisinin açılışı Gelibolu’da yapıldı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Türkiye Rusya İşbirliği Araştırma Merkezi (TURUSIA) tarafından hazırlanan "Gelibolu 1921-Türk Rus Gelibolu Kardeşliği 100 Yaşında" adlı kitabın tanıtımı ve fotoğraf sergisinin açılışı, Gelibolu'da düzenlenen bir törenle gerçekleştirildi.

Törene; Gelibolu Kaymakamı Bekir Abacı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar, Türk-Rus Toplumsal Forumu Genel Sekreteri E. Büyükelçi Ender Arat, Rusya Federasyonu İstanbul Başkonsolos Yardımcısı Anton Skvortsov, Rusya Federasyonu İstanbul Konsolosu Aleksandr Ionov, Rus Ortodoks Kilisesi Papazı Giorgi Sergeev, Aziz Andrew Vakfı Temsilcisi Melisa Murat, Ankara Türk-Rus Dostluk Evi Temsilcisi Erol Uğurlu, Rusya İnsani İşbirliği Federal Ajansı Türkiye Başkan Yardımcısı Roman Penkin, Ege Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın İbrahimov ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi -TURUSIA müdürü Prof.Dr. Vedat Çalışkan ile TURUSIA yönetim kurulu üyeleri Prof.Dr. Selver Özözen Kahraman, Dr. Öğretim Üyesi Berrin Gültay, Dr. Öğretim Üyesi Faize Sarış katıldılar.

Tam yüzyıl önce Gelibolu'da zorunlu bir misafirlik yaşayan Beyaz Rusların 1921 yılında çektiği Gelibolu fotoğrafları arşivini restore ederek ve renklendiren üniversitemiz araştırma merkezi, bu değerli koleksiyonu kitap ve sergi olarak hazırladı. Söz konusu fotoğraflar ve hikayelerinin Türkçe ve Rusça olarak sunulduğu kitabın tanıtımı ve serginin açılışı 22 Kasım 2021 tarihinde Atatürk Kültür Merkezi (Gelibolu )’nde düzenlenen törenle gerçekleştirildi.

Sergi açılışından önce saat 10.00 da Gelibolu Rus Anıtında, 22 Kasım 1920’de Gelibolu’ya sığınan ve burada hayatını kaybedenlerin anısına bir anma töreni düzenlendi.

Kitap ve Serginin üretilmesi Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Türkiye Rusya İşbirliği Araştırma ve Uygulama Merkezi (TURUSIA); Gelibolu Belediyesi,  Ankara Türk Rus Dostluk Evi ile Rusya Federasyonu İnsani İşbirliği Federal Ajansı Türkiye Temsilciliği işbirliği ile gerçekleştirildi. “Gelibolu Türk Rus Kardeşliğinin 100. Yıldönümü”ne ithaf olunan fotoğraf sergisinin bir yıl boyunca Türkiye'de çeşitli illerde ziyaretçilerle buluşması hedeflenmektedir.