Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Türkiye Rusya İşbirliği Araştırma ve Uygulama Merkezi

Cumhuriyetimizin 100. Yılına İthaf Edilen Kitapların Tanıtımı Gerçekleştirildi

Cumhuriyetimizin 100. Yılına İthaf Edilen Kitapların Tanıtımı Gerçekleştirildi

ÇOMU-TURUSIA tarafından Cumhuriyetin 100. Yıldönümü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte Azerbaycan'dan Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılına armağan üç ayrı kitabın tanıtımı ve belgesel film gösterimi gerçekleştirildi.

Cumhuriyetin 100. Yıldönümü mutluluğunu Çanakkalelilerle paylaşmak amacıyla 18 Ekim 2023 tarihinde, şehir merkezinde bulunan Manfred Osman Korfmann Kütüphanesinde düzenlenen etkinlikte Prof. Dr. Çingiz Abdullayev COMU-TURUSIA'nın misafiri oldu. Azerbaycan Su Ajansı Müşaviri, Azerbaycan-Almanya Dostluk Cemiyeti Başkanı ve Uluslararası Barış Elçisi olan Prof.Dr. Çingiz Abdullayev, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yıldönümüne ithaf ettiği “Kardeş Ülkeler”, “Türkiye’nin Çok Kültürlü Muhiti” ve “Multicultural Environment in Türkiye” adlı kitaplarını tanıtan bir sunum gerçekleştirdi.

Programın açılışında Öğr. Gör. Zafer Tural ile Dr. Öğr. Üyesi Ezgi Ertek Babaç'ın Azeri şarkılarından oluşan mini konserleri izleyicilerden büyük alkış aldı.

Prof.Dr. Çingiz Abdullayev'in hazırladığı, Türkiye'nin çok kültürlülüğünü ele alan "Muhit" adlı belgesel filmin gösteriminin ardından TURUSIA müdürü Prof. Dr. Vedat Çalışkan ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu da birer konuşma ile konukları selamladılar. Halka açık olarak düzenlenen etkinliğe Rektör yardımcısı Prof. Dr. Dinçay Köksal, Lapseki MYO Müdürü Doç. Dr. Engin Gür, Belarus Çanakkale Fahri Konsolosu Rıdvan Demirhan ve davetliler katıldılar.

Prof. Dr. Abdullayev’e eşlik eden Prof. Dr. Çalışkan, 19 Ekim 2023 Perşembe günü rektörlüğe teşekkür ziyaretinde bulundular. Ziyarette karşılıklı hatıra takdimleri gerçekleşti. Önümüzdeki günlerde Azerbaycan üniversiteleri ile ÇOMU arasında iş birliği konularının ele alınması kararlaştırıldı. Görüşmede, Türkiye ile Azerbaycan arasında her geçen gün gelişen ikili ilişkilere paralel olarak, bilim ve eğitim alanlarındaki iş birliklerini geliştirmenin önemi vurgulandı.

20 Ekim 2023 Cuma günü ise Prof. Dr. Cengiz Abdullayev'in kitap tanıtımı ve belgesel gösterimi, Sultanahmet'teki Türk Edebiyatı Vakfı'nda gerçekleştirildi. Toplantıda ayrıca vakıf başkanı Serhat Kabaklı, İmdat Avşar, Dr. Orhan Aras, Dr. Christian Johannes Henrich ve ÇOMU TURUSIA müdürü Prof.Dr.Vedat Çalışkan da konuşmalar yaptılar.

Prof. Dr. Çingiz Abdullayev’in Çanakkale ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ziyareti Azerbaycan medyasında da geniş yer buldu:

Çanaqqala Universitetində professor Çingiz Abdullayevlə görüş keçirilib

https://sfera.az/cemiyyet/232916/anaqqala-universitetinde-professor-ingiz-abdullayevle-grus-kecirilib-foto/

Çanaqqala Universitetində azərbaycanlı alimlə görüş oldu https://bakivaxti.az/az/posts/detail/canaqqala-universitetinde-azerbaycanli-alimle-gours-oldu-foto-1697710950