Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Türkiye Rusya İşbirliği Araştırma ve Uygulama Merkezi

Gelibolu Türk Rus Kardeşliğinin 103. Yıldönümü Kapsamında Çeşitli Ziyaretler ve Anma Etkinlikleri Gerçekleştirildi.

     21 Kasım Salı günü Antalya, Bursa ve Eskişehir illerinden Gelibolu'ya gelen Türkiyede'ki Rus kültür ve sanat derneklerinin yöneticileri Gelibolu Kaymakamı Bekir Abacı'yı ve Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar'ı makamında ziyaret ederek destekleri için teşekkürlerini sundular.
     Bolşevik devrimi sonrasında 22 Kasım 1920'de Gelibolu'ya sığınan 30 bin Beyaz Rusun 103. yıldönümü anısına, 22 Kasım Çarşamba günü anıt mezarlıkta bir tören düzenlendi. Törene Rusya Federasyonu İstanbul Başkonsolosu Andrey Buravov, Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar, Ankara Türk Rus Dostluk Evi yöneticileri, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi -Türkiye Rusya İşbirliği Araştırma ve Uygulama Merkezi (TURUSIA) Müdürü Prof.Dr Vedat Çalışkan; Antalya, Bursa ve Eskişehir illerindeki Rus derneklerinin temsilcileri ve yöneticileri katıldı. Törende yapılan konuşmalarda, barış ve dostluk mesajları verilirken; anıtın, Türk- Rus kardeşliğinin asırlık hatırasını yansıtan bir sembol olduğu vurgulandı. Beyaz Rusların 1923 yılında Gelibolu'dan ayrılırken Gelibolululara emanet ettiği anıt ve mezarlığa çiçek bırakılması ile tören sona erdi.

    Tören sonrasında, Rusya Federasyonu İstanbul Başkonsolosu Andrey Buravov, Gelibolu Kaymakamı Bekir Abacı'ya ve Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar'a ziyarette bulundu. Araştırma merkezimiz TURUSIA'nın müdürü Prof.Dr Vedat Çalışkan da anma töreninde ve ziyaretlerde Gelibolu'ya gelen konuklara refakat etti. Beyaz Rusların Gelibolu yaşamı hakkında konuklara çeşitli bilgiler veren Prof.Dr Çalışkan, Gelibolu olgusunun esasen iki ülkenin halkları arasında yaşanan dayanışma ve kardeşliği günümüze taşıyan güçlü bir miras olmasına dikkat çekti.