Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Türkiye Rusya İşbirliği Araştırma ve Uygulama Merkezi

Rusya'dan Gelen "Şarkı Söyleyen Otobüs" Çanakkale'deydi.

Rusya'dan Gelen "Şarkı Söyleyen Otobüs" Çanakkale'deydi.

Her yıl bir ülkeyi ziyaret eden, Rusya'nın bilim, sanat, kültür elçilerinden oluşan 35 kişilik grup Çanakkale'yi ziyaret etti. Geçtiğimiz yıllarda İtalya ve Yunanistan'ı ziyaret eden, Şarkı Söyleyen Otobüs (singing bus) adlı grubun bu yıl tercihi Türkiye oldu. Ziyaret programlarına Çanakkale'yi de alan grup Gelibolu, Kepez ve Troya Müzesi'nde de bir dizi konser verdi. Konserlerini Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. Yılına armağan eden grubun Çanakkale'deki etkinlikleri araştırma merkezimiz TURUSIA tarafından organize edildi.

Şarkı Söyleyen Otobüs ilk olarak, 18 Eylül 2023'te Gelibolu Türk Rus Kardeşliği Anıtı'nı ziyaret etti. Ardından anıtın önünde mini bir konser gerçekleştirildi. Gelibolu Belediye Başkanlığı'na "Gelibolu'daki Türk Rus Kardeşliği'ne" katkıları nedeniyle bir ziyaret gerçekleştiren ziyaretçiler, 19 Eylül 2023 Salı akşamı Turhan Mildon Kültür ve Sanat Merkezinde renkli bir konser gerçekleştirdi. Öğr. Gör.Mete Gökçe yönetimindeki Çanakkale Barış Korosu ile birlikte sahne alan grup dostluğa, barışa ve sevgiye çağrıda bulunan eserleri yorumladılar. Konserin ardından TURUSIA Müdürü Prof. Dr. Vedat Çalışkan, 1920-1923 yılları arasında Gelibolu'ya sığınan Ruslar ve Gelibolu Kardeşliği'nin önemi konusunda bir sunum gerçekleştirdi.

20 Eylül 2023 Çarşamba günü ise Troya Müzesini ziyaret eden Şarkı Söyleyen Otobüs, müzeyi ziyarete gelenlere güzel bir sürpriz yaparak burada da bir konser verdi. Daha sonra Bozcaada'yı da ziyaret eden grup, Belarus Cumhuriyeti Çanakkale Fahri Konsolosu Rıdvan Demirhan'ın verdiği resepsiyonun ardından Çanakkale'den uğurlanarak Ayvalık'a hareket etti.

Şarkı Söyleyen Otobüs, Çanakkale deneyimlerini, izlenimlerini, fotoğraflarını Rusya'da çeşitli medya kanallarıyla paylaşarak Rusya'dan Türkiye'ye ve Çanakkale'ye ziyaretler için davet çağrılarında bulunacak.