Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Türkiye Rusya İşbirliği Araştırma ve Uygulama Merkezi

Türkiye Rusya Kültürel İlişkilerinde Önemli Bir Kilometre Taşı: Ankara Türk–Rus Dostluk Evi ile Panorama Kültür ve Sanat Müzesi Açıldı

Akademik katkılarımızla destek verdiğimiz "Ankara Türk–Rus Dostluk Evi ile Panorama Kültür ve Sanat Müzesi" nin resmi açılışına Çanakkale ve Gelibolu'yu temsilen rektörümüz Prof.Dr. Sedat MURAT, Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa ÖZACAR ve TURUSIA yönetimi olarak katıldık.

Akademik katkılarımızla destek verdiğimiz "Ankara Türk–Rus Dostluk Evi ile Panorama Kültür ve Sanat Müzesi" nin resmi açılışına Çanakkale ve Gelibolu'yu temsilen rektörümüz Prof.Dr. Sedat MURAT, Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa ÖZACAR ve TURUSIA yönetimi olarak katıldık.

Sovyet döneminde yetişen sanatçıların eserlerinin yanı sıra Cumhuriyetin kuruluşu öncesinde, Kurtuluş Savaşı sürecinde gelişen diplomatik ilişkilerle bağlantılı fotoğrafların yer aldığı müzenin açılışına çok sayıda davetli konuk katıldı.

Türk –Rus ilişkilerinin Ankara ve Gelibolu hatıralarının 100.yıl dönümünde, yüz yıllık hatıralara istinaden kurulan Ankara Türk–Rus Dostluk Evi Kültür ve Sanat Müzesi 01.10.2021 Cuma günü düzenlenen törenle açıldı.

Törenin açılış konuşması Rossotrudnichestvo Federal Ajansı Türkiye temsilcisi Prof. Dr. Sayın  A. Sothnicenko tarafından yapıldı.

Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçisi A. ERKHOV, Belarus Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi V. RYBAK, Türk Rus Toplumsal Forumu Eşbaşkanı ve İstanbul Milletvekili Ahmet Berat ÇONKAR,  Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur YAVAŞ  adına Ankara Büyükşehir Belediyesi Koruma Kurulu Başkanı Bekir ÖDEMİŞ, Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa ÖZACAR, Altındağ Belediye Başkanı Asım BALCI, Rusya Türkiye İlmi Araştırmalar Derneği Başkanı Prof Dr. A. Kalaşnikov, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Sedat Murat ile Türkiye Rusya İşbirliği Araştırma ve Uygulama Merkezi (TURUSIA) müdürü Prof. Dr. Vedat ÇALIŞKAN da konuklara hitaben yapmış oldukları konuşmalarda, Türkiye Rusya ilişkilerinin 100. Yıldönümünde Türkiye ve Rusya arasındaki kültürel iş birliğinin önemini vurguladılar; Türk Rus Dostluk Evi'nin iki ülke ilişkileri için hayırlı ve uğurlu olması dileklerinde bulundular.

Törende Rusya Devlet Başkanı Vladimir PUTİN tarafından imzalan kararname ile Türk Rus Dostluk Evi müdürü Erol UĞURLU A. PUŞKİN madalyası ile onurlandırıldı. Madalya, Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçisi A. ERKHOV tarafından Erol UĞURLU'ya takdim edildi.

Müzenin girişinde bahçede ziyaretçileri karşılayan "Gelibolu Hatırası Köşesi"nin yanı sıra, giriş katında yer alan "Gelibolu-1921" fotoğrafları sergisi ÇOMU-TURUSIA, Gelibolu Belediyesi ve Türk Rus Dostluk Evi iş birliği ile gerçekleştirildi.

Açılışla ilgili detaylı bilgiler içeren bir haber aşağıdaki linkte sunulmuştur.

https://www.dha.com.tr/yurt/ankarada-turkrus-dostluk-evi-muzesi-acildi/haber-1851735